KMETIJSKA TRGOVINA CERJAK
Bukošek 69
8250 Brežice
Slovenija

Delovni čas:
Poletni: pon-pet: 7:00 do 19:00, sob: 7:00 do 13:00
Zimski: pon-pet: 7:30 do 18:00, sob: 7:30 do 13:00

Kontakt:
Tel.: +386 (0)7 499 3 900
Mob.: +386 (0)31 339 783

Pošlji povpraševanje

Analiza zemlje

Pri nas vam za potrebe kmetijskih okoljskih programov in ciljnega, rastlinam prilagojenega gnojenja opravljamo kemične analize tal z izdelavo gnojilnih načrtov.

Kemična analiza zemlje

Kmetijske kulture bodo dobro uspevale le, kadar bomo poskrbeli za čim boljšo rodovitnost tal. S kemično analizo tal, pripomoremo k dobrem in umnem gospodarjenju z zemljo.

V kolikor v času rasti nismo opazili vidnih znakov pomanjkanja, zadošča da opravimo kemično analizo tal na vsebnost kalija, fosforja, humusa in kislost zemljišča. Primeren čas za jemanje vzorca tal je od spravila pridelka, pa do časa predvidenega za gnojenje. Pri kmetijskih kulturah je najbolje, da to opravimo v jeseni, predno zemlja zmrzne. Vedeti moramo, da je analiza smiselna in uporabna le, če smo vzeli povprečni vzorec. Pred jemanjem vzorca si naredimo načrt, po katerem bomo jemali vzorce tal. Načrt nam bo služil kot dokument za kontrolo rodovitnosti tudi v naslednjih letih. Tako si bomo lahko kontrolirali, kako se v naših tleh spreminja oziroma ohranja stanje analiziranih elementov skozi čas.

Vzorec tal vzamete s posebno sondo, ki si jo lahko sposodite v naši trgovini. Na enoto površine, pri kateri želimo opraviti kemično analizo tal, je potrebno opraviti vsaj 30 vbodov na globini 0 do 30 centimetrov. V kolikor imamo kmetijsko površino z enotnim talni tipom, je dovolj, če vzamemo en vzorec iz 1,5 do 2 hektarov. V kolikor imamo več različnih talnih tipov, je potrebno vzorčiti vsak talni tip posebej. Ker so korenine razraščene po celotni površini, tudi vzorcimo celotno površino. V kolikor je na kmetijski površini urejeno namakanje in ob tem tudi gnojenje, (sadno drevje) je glavnina korenin razvita v pasu pod krošnjo oziroma v okolici kapljačev. V tem primeru vzamemo vzorec tal iz območja pod obodom krošnje. Pred sajenjem jagod jemljemo vzorec iz globine do 20 cm. Pred vbodom sonde je potrebno odstraniti travno rušo. Da bo vzorec res ustrezal globini 0 - 30 cm, je ob uporabi ozkih sond priporočljivo ponavljati vbode na istem mestu. Tako bomo v vzorec postopoma zajeli ves profil tal. Po končanem jemanju vzorcev, zemljo v vedru dobro premešate in cca 0,5 kg vzorca zapakirate v plastično vrečko. Vzorec opremite z vašimi podatki, datumov odvzema vzorca, globino jemanja in vrsto kulture.

Na podlagi laboratorijskih izvidov vam izdelamo gnojilni načrt, ki upošteva tako zalogo hranil v tleh, za potrebe kmetijske kulture, kakor tudi najprimernejši čas gnojenja.